facebookinstagram

Overbeeke en Koopman winnen in Oschersleben

 Overbeeke en Koopman winnen in Oschersleben

Joep Overbeeke en Dennis Koopman zijn zondag in Oschersleben winnaar geworden tijdens de twee verreden Yamaha R3 Cup wedstrijden. Overbeeke zondagochtend het snelst tijdens de eerste wedstrijd, Koopman greep zondagmiddag de winst op een nat Duits circuit.

Ook dit weekend in Oschersleben waren de Nederlandse Yamaha R3 Cup coureurs te gast bij het IDM en werden er twee gezamenlijke wedstrijden verreden samen met de Duitse IDM Supersport 300 coureurs.

Race 1:
Bij de start was het de vanaf de pole vertrokken Jan Ole Jähnig die het snelst weg was en de leiding nam voor Joep Overbeeke, Maximilian Kappler, Kevin Mijwaart en Finn de Bruin.

Terwijl Jähnig meteen een klein gaatje wist te slaan kwam Kappler in de beginfase van de race naar de tweede plaats. Lang kon de Duitser niet genieten van deze tweede plaats want Overbeeke sloeg meteen weer terug. Jähnig profiteerde optimaal van de strijd en positiewisselingen achter hem want na vijf ronden was zijn voorsprong op de rest van het veld al opgelopen naar bijna vier seconden.

Achter Jähnig ontstond vervolgens een volgroep van zes rijders – Overbeeke, Kappler, Mijwaart, Dennis Koopman, Noah Bronkhorst en De Bruin - die elkaar in de strijd voor de tweede plaats geen duimbreed toegaven.

Jähnig gaf in het resterende deel van de race zijn leidende positie niet meer uit handen, sterker nog de Duitser passeerde na veertien ronden als winnaar de finish met bijna negen seconden voorsprong op zijn landgenoot Kappler die de strijd in de achtervolgende groep in zijn voordeel besliste en tweede werd.

Overbeeke passeerde als derde de finish gevolgd door Mijwaart, Bronkhorst, Koopman en De Bruin. Op ruim vierendertig seconden passeerde Toine Girkink als achtste de finish gevolgd door Ewald ’t Hoen en de Duitser Troy Bude.

Yamaha R3 Cup
Overbeeke werd hiermee tot Yamaha R3 Cup winnaar uitgeroepen voor Mijwaart, Bronkhorst, Koopman en De Bruin. Gierkink werd als zesde geklasseerd voor ’t Hoen, Xavier van Duffelen, Jaro Hoekstra en Thuis Sup.

Mieke Abbink, die pas haar derde wedstrijd op de Yamaha R3 Cup reed, werd op de elfde plaats de snelste dame.

Race 2:
Nog voordat de tweede race van start ging, op een kletsnat circuit, kregen Abbink en de Zwitser Philippe Cavegn al te maken met tegenslag. Beiden kwam tijdens de twee gereden warm-up ronden ten val met als gevolg dat de wedstrijd al over was voordat deze gestart was.

Nadat de lichten op groen gingen was het opnieuw Jähnig die als snelste weg was. Bij de eerste doorkomst was het echter Koopman die als eerste doorkwam voor Overbeeke, Jähnig, Kappler en Mijwaart.

Voor Hoekstra was de wedstrijd na twee ronden over, de Drent parkeerde zijn machine met een technisch probleem in de pits.

Het werd al snel duidelijk dat Koopman en Overbeeke het beste om konden gaan met de compleet andere omstandigheden – de baan was nog steeds deels nat vanwege een regenbui even voor de start van de race, de twee Nederlanders sloegen meteen een gaatje en hadden na drie ronden al een voorsprong op weten te bouwen van meer dan vier seconden op drie achtervolgers, te weten Mijwaart, Kappler en Jähnig.

Mijwaart wist zich vervolgens echter los te rijden van Kappler en Jähnig om met grote stappen het verschil met de nog steeds om de leiding strijdende Koopman en Overbeeke te overbruggen. Bij het ingaan van de zevende ronde had Mijwaart Overbeeke te pakken. Koopman zag het gevaar, deed er vervolgens een schepje bovenop waardoor Mijwaart en Overbeeke het nakijken hadden.

In de achtste ronde zagen Kappler en Jähnig ook ’t Hoen langszij komen waardoor de eerste vier plaatsen in handen waren van Yamaha R3 Cup coureurs.

De leidende positie van Koopman leek in het tweede deel van de wedstrijd niet meer in gevaar te komen, maar bij het ingaan van de laatste ronde zag de coureur uit het Overijsselse Heino ineens Mijwaart aan zijn achterwiel opduiken. Het tweetal maakte er vervolgens een spannende laatste ronde van maar het was Koopman die zijn Yamaha als eerste over de finish stuurde, 0,270 seconde voor Mijwaart die tweede werd en Overbeeke die, ondanks dat hij in de slotfase nog ruim zestien seconde prijs moest geven op het tweetal, als derde werd afgevlagd.

Kappler wist in de slotfase ’t Hoen nog weer te passeren en als vierde te finishen terwijl Jähnig in deze race genoegen moest nemen met de zesde plaats.

Bronkhorst passeerde als zevende de zwart/wit geblokte vlag gevolgd door Gierkink, De Bruin en Van Duffelen.

Yamaha R3 Cup
De winst en het maximaal aantal Yamaha R3 Cup punten ging vanzelfsprekend naar overall winnaar Koopman voor Mijwaart en Overbeke. ‘t Hoen werd als vierde geklasseerd terwijl Bronkhorst de punten voor de vijfde plaats toegewezen kreeg.

De zesde plaats werd een prooi voor Gierkink gevolgd door De Bruin, Van Duffelen en Thijs Sup.

Met de tiende plaats werd Milou van Leeuwen in deze race de best geklasseerde dame.

 

Tussenstand kampioenschap
Met nog twee wedstrijden voor de boeg gaat Koopmans nog steeds aan de leiding in de tussenstand met 251 gescoorde punten. Mijwaart bezet met 212 punten de tweede plaats gevolgd door Overbeeke en De Bruin die respectievelijk 191 en 190 achter hun naam hebben staan

Met de twee wedstrijden tijdens het finale weekend in Hockenheim voor de boeg zijn Koopman en Mijwaart de enige twee kandidaten die nog in de race zijn voor de allereerste Yamaha R3 Cup titel. Koopman heeft echter tijdens de voorlaatste wedstrijd in Hockenheim aan 11 punten voldoende om de titel vroegtijdig veilig te stellen.