facebookinstagram

Yamaha R3 Cup: Buis en De Bruin winnen in zeer geslaagde seizoensopener

Finn Croix

De Yamaha R3 Cup kan terugkijken op een zeer mooie start van het seizoen 2018. Op het circuit Croix en Ternois wisten de coureurs twee mooie races neer te zetten, waarbij iedereen een goede progressie liet zien. Uiteindelijk werden nieuwkomer Jeffrey Buis en Finn de Bruin de grote winnaars in Frankrijk.

Het seizoen van de Yamaha R3 Cup begon afgelopen weekend net als vorig jaar op het Franse circuit van Croix en Ternois. Het werd een zeer positief weekend, waarbij de coureurs zich op een zeer positieve manier lieten zien zowel op als naast de baan.

Mijwaart pakt de eerste pole in 2018
De twee kwalificatiesessies werden op zaterdag verreden. In de beide sessies was Kevin Mijwaart de snelste man, gevolgd door zijn Pearle Gebben Racing teamgenoot Finn de Bruin. Nieuwkomer Jeffrey Buis stond er ook goed bij met een derde tijd en was minder dan vier tienden langzamer dan de polesitter. Noah Bronkhorst, de Franse gastrijder Romain Doré en Thijs Sup vormden de tweede startrij. Nieuwkomers Thom Molenaar en Niek van den Broek vertrokken vanaf plaats zeven en acht, gevolgd door Xavier van Duffelen die de nodige technische pech kende in de trainingen maar wel van start kon gaan in de wedstrijden. Birgt Scheffer, Noel Seppe, Luuk Sup, Gino Zeelenberg, Isaac van Dijk en Julius Bruens maakten het veld compleet voor de eerste twee races van het seizoen.

Debutant Buis wint eerste race van het seizoen
Tijdens de eerste race van het seizoen gingen de coureur van start op regenbanden. Het was ondertussen droog, maar de baan was nog nat. Polesitter Mijwaart pakte kopstart en wist met Buis in de openingsfase een gat te slaan. Het tweetal wisselde gedurende de race regelmatig van positie en maakten er een mooie race van. In de slotfase was Buis de sterkste en hij won daarmee bij zijn debuut in de Yamaha R3 Cup. Mijwaart finishte kort achter Buis als tweede.

De Bruin, ook één van de kanshebbers voor de overwinning, had een mindere start en moest zich naar voren zien te werken. De Bruin wist in de loop van de race de derde plaats veilig te stellen, maar kon de aansluiting niet meer vinden bij het leidende tweetal. Van den Broek reed een sterke race en wist vanaf de achtste startplek naar de vierde plaats te rijden en finishte vijfduizendste voor Bronkhorst. Molenaar leverde een knappe prestatie, door na vorig jaar bijna geen races gereden te hebben op een solide zesde plaats over de finish te komen. Helaas kwam de sterke Franse gastrijder Doré al vroeg ten val. Hij blesseerde daarbij zijn linkerarm en kon in de tweede race daarom niet van start.

De Bruin verslaat Mijwaart in spannende tweede race
Bij de start van de tweede race scheen de zon en was de baan droog. Mijwaart en De Bruin waren als snelste van de plaats. Mijwaart deed het kopwerk en De Bruin volgde. Daarachter gaven Bronkhorst en Buis veel weerstand en probeerden aan te haken. In de voorlaatste ronde ging De Bruin in de aanval bij de sterk rijdende Mijwaart en wist hem tot aan de finishstreep voor te blijven.

Buis wist het duel van Bronkhorst te winnen en mocht opnieuw naar het podium. Het mooie aan deze tweede race was dat er overal op de baan gevechten te zien waren. Thijs Sup wist de vijfde plaats veilig te stellen voor Van den Broek. Molenaar wist op zijn beurt net voor Van Duffelen te finishen. Al met al een zeer geslaagde openingsronde van de Yamaha R3 Cup 2018!

Yamaha R3 Cup coördinator Joey Litjens: ‘Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben! Het was een heel goed weekend, waarbij de rijders zich zeer volwassen hebben gedragen op de baan. Het waren tevens twee geweldige races met veel mooie en eerlijke gevechten op de baan. We misten nog wel een aantal rijders, maar deze eerste ronde beloofd veel goeds voor de rest van het seizoen!’

Over twee weken (27 t/m 29 april) is de volgende ronde van de Yamaha R3 Cup op het circuit van Oschersleben. De Bruin en Buis gaan samen aan de leiding in de tussenstand met 41 punten, gevolgd door Mijwaart met 40 punten.