facebookinstagram

Dubbele winst voor De Bruin in Yamaha R3 Cup op Oschersleben

Finn de Bruin is grote winnaar geworden van de tweede ronde van de Yamaha R3 Cup op het circuit van Oschersleben. De Bruin wist beide races met een ruime voorsprong te winnen. Daarnaast waren er podiumplaatsen voor Noah Bronkhorst, Jeffrey Buis en Kevin Mijwaart.

Afgelopen weekend werd de tweede ronde van de Yamaha R3 Cup verreden op het circuit van Oschersleben. De Yamaha R3 Cup kwam samen in de baan met de coureurs uit de IDM Supersport 300 klasse. De R3-rijders konden ook punten scoren voor het IDM. De Yamaha R3 Cup rijdt met een grotendeels standaard reglement, waardoor de rijders van de cup wel in het nadeel zijn ten opzichte van de IDM-motoren. Het hele weekend konden de coureurs rijden onder prachtige weersomstandigheden.

Finn Oschersleben

De Bruin slaat toe in de trainingen op Oschersleben
Tijdens zowel de vrije trainingen als kwalificaties was Finn de Bruin de snelste coureur in de Yamaha R3 Cup. Zijn teamgenoot van Pearle Gebben Racing Kevin Mijwaart noteerde een tweede tijd. Beide rijders kwamen nog wel ten val in de tweede kwalificatie, maar bleven gelukkig allebei ongedeerd. Noah Bronkhorst was derde na de trainingen, gevolgd door de gedeelde koploper in de tussenstand Jeffrey Buis. De Bruin en Buis gingen voorafgaand aan de races samen aan de leiding in het kampioenschap met 41 punten. Thijs Sup liet zich ook goed zien in de trainingen en mocht als vijfde Yamaha R3 Cup coureur beginnen aan de races op Oschersleben.

De Bruin oppermachtig in eerste race, podium voor Bronkhorst en Mijwaart
De Bruin was tijdens de eerste race ook het sterkte. De 17-jarige coureur was de enige Yamaha R3 Cup rijder die in de beginfase kon aanhaken bij de kopgroep met de IDM Supersport 300 motoren. Na veertien ronden kwam hij dan ook met een voorsprong van ruim tien seconden als eerste over de finish. Buis wist zich na een matige start naar voren te werken en reed met een goed tempo naar de tweede plaats. Na afloop van de race werd Buis enkel gediskwalificeerd voor de Yamaha R3 Cup, omdat zijn motor niet voldeed aan het technisch reglement. Bronkhorst die een groot deel van de wedstrijd Buis kon volgen, schoof daardoor op naar de tweede plaats. De derde plaats ging naar Mijwaart, gevolgd door Thijs Sup en Niek van den Broek. Jaro Hoekstra en Xavier van Duffelen vochten samen een mooi duel uit voor de zesde positie. Hoekstra kwam van de twee als winnaar over de streep. Thom Molenaar werd achtste gevolgd door Birgit Scheffer, Luuk Sup, Gino Zeelenberg en Isaac van Dijk.

Ook de tweede manche een prooi voor De Bruin, close finish voor plaats twee
Ook in de tweede race stond er geen maat op De Bruin. De Pearle Gebben Racing rijder vocht als enige Yamaha R3 Cup rijder in een groep voor de vijfde plaats in de wedstrijd. Met zijn overwinning verstevigde De Bruin zijn leidende positie in de tussenstand. Voor de tweede plaats was het spannend tot aan de eindstreep. Buis wist zich in de beginfase van de race los te rijden van Bronkhorst, Mijwaart en Thijs Sup. In het tweede deel van de race wisten Mijwaart en Bronkhorst het gat naar Buis te dichten, terwijl Sup moest afhaken. Er waren diverse positiewisselingen, maar op de streep wist Buis 0.059 seconde Bronkhorst voor te blijven en de tweede plaats te pakken. De jarige Mijwaart (19 jaar) werd vierde gevolgd door Sup. Van den Broek, Van Duffelen, Molenaar, Scheffer en Seppe Noel maakten de top-tien compleet in de tweede race.

Yamaha R3 Cup coördinator Joey Litjens: ‘Het was een mooi weekend in Oschersleben. Helaas hebben we dit weekend ook de eerste diskwalificatie moeten constateren. Dat is vervelend, maar ook duidelijk richting alle rijders. Er is momenteel veel aan de hand in de Supersport 300 klasse en wij willen de cup beschermen met onze regels. Finn de Bruin heeft dit weekend ontzettend sterk gereden, maar het is ook goed om te zien dat de andere rijders daar snel op anticiperen. De onderlinge verschillen in de eerste race waren te groot, maar dit was in de tweede race al veel beter. Ik ben dik tevreden!’

Na vier wedstrijden heeft De Bruin de leiding in het kampioenschap in handen met 91 punten. Mijwaart staat op een tweede positie met 69 punten. Buis heeft 61 punten en staat derde in het klassement, één punt voor Bronkhorst. In het weekend van 26 en 27 mei komt de Yamaha R3 Cup weer in actie, dan op het circuit van Mettet in België.