facebookinstagram

Yamaha R3 Cup: Spannende races in Mettet met De Bruin als winnaar

In het weekend van 26 en 27 mei stond de vijfde en zesde race van het seizoen op het programma voor de Yamaha R3 Cup. Er werd gereden op het circuit van Mettet in België. Het kleine en technische circuit leverde twee mooie wedstrijden op, waarbij de verschillen aan de kop steeds kleiner beginnen te worden. Kampioenschapsleider Finn de Bruin wist uiteindelijk beide races op zijn naam te schrijven.

Finn Mettet

Mijwaart, De Bruin en Van den Broek op de voorste startrij in België
Zaterdagochtend en rond de middag stond er een kwalificatietraining op het programma. Kevin Mijwaart was al snelste na de eerste kwalificatie. In de tweede sessie wist Mijwaart zijn tijd nog verder aan te scherpen en hij was de enige rijder die een rondetijd in de 1’12 wist te klokken. Kampioenschapsleider Finn de Bruin zette een tweede tijd en Niek van den Broek wist zich voor de eerste keer op de voorste startrij te kwalificeren. Jeffrey Buis was met een vierde tijd de laatste coureur op de eerste startrij. Noah Bronckhorst, Ewald ’t Hoen, Thom Molenaar en Thijs Sup vormden de tweede startrij bij de tweede wedstrijden op het Belgische circuit.

Pearle Gebben Racing rijders vechten voor overwinning in Race 1
De eerste wedstrijd werd op zaterdagmiddag verreden. Mijwaart en De Bruin van Pearle Gebben Racing maakten er een mooi duel van, die pas op de finish beslist zou worden. Buis wist in de eerste ronde ook aan te haken bij de kopgroep, maar hij crashte in de tweede ronde. Na vijftien ronden was het De Bruin die zijn vierde overwinning van het seizoen wist te scoren. Het verschil was heel klein, want teammaat Mijwaart kwam slechts 0.066 seconde achter De Bruin over de eindstreep. Voor de laatste podiumplaats werd er ook stevig geknokt door vier rijders. Van den Broek werd de winnaar van het kwartet en scoorde daarmee zijn eerste podiumplaats in de Yamaha R3 Cup. Bronkhorst werd vierde gevolgd door Thijs Sup en ’T Hoen. Xavier van Duffelen en Birgit Scheffer werden zevende en achtste in de eerste race op Mettet. Al met al was het een zeer geslaagde eerste race van het weekend, omdat er overal op de baan strijd te zien was.

De Bruin wint ook tweede race, duel voor tweede plaats wordt beslist op de streep
De tweede manche leverde een geweldige strijd op, want in het eerste deel van de race ontstond er een kopgroep van maar liefst zes rijders. In het tweede deel viel het iets uit elkaar en bleven De Bruin, Buis en Mijwaart aan kop over. De Bruin deed het kopwerk en wist ook zijn tweede race van het weekend te winnen. Buis reed lang in tweede positie, maar hij werd op eindstreep nipt geklopt door Mijwaart die daarmee voor de tweede keer tweede werd in België. Buis mocht na de mooie wedstrijd als derde coureur mee naar het podium. Bronkhorst en Van den Broek werden na hun sterke race vierde en vijfde, gevolgd door ’T Hoen. Thijs Sup kwam als zevende over de finish voor Molenaar, die in de eerste race was uitgevallen met technische problemen.

Yamaha R3 Cup coördinator Joey Litjens: We hebben twee hele goede dagen gehad in Mettet. We hadden de situatie dat een aantal rijders hier al hadden getraind en sommigen kwamen hier blanco, maar de verschillen werden op de eerste dag al snel kleiner. Vooral in de tweede race hebben we een heel mooi gevecht gezien en ik was trots op de grote kopgroep van zes rijders. Ik moet een compliment maken aan de coureurs voor hun inzet en wil Birgit Scheffer in het bijzonder complimenteren, omdat zij een enorme stap voorwaarts heeft gemaakt. Ik ben zeer tevreden, hier tekenen we voor!’

Tussenstand kampioenschap
Na zes races gaat De Bruin ruim aan de leiding in de tussenstand met 141 punten gevolgd door Mijwaart (109p) en Bronkhorst (86p). Met nog tien wedstrijden te gaan is er echter nog van alles mogelijk. Volledige tussenstand: YMR3_Cup_Puntenstand_Event_3_28052018

De volgende ronde van de Yamaha R3 Cup is een speciale, want er worden in het weekend van 29 t/m 1 juli twee wedstrijden verreden tijdens de Dutch TT!