facebookinstagram

Ongelukkig weekend voor Pearle Gebben Racing op de Lausitzring

Het zat Pearle Gebben Racing niet mee op de Lausitzring. Dion Otten moest het weekend vroegtijdig beëindigden na een crash waar hij niks aan kon doen. Ruben Bijman werd in de eerste race zesde, maar er had meer ingezeten als hij niet geraakt was in de openingsfase. In de tweede race kwam Ruben ten val. Jef van Calster finishte in beide IDM Supersport 300 races als dertigste.

Lausitzring 1

Pearle Gebben Racing ging vanaf de Sachsenring direct door naar de Lausitzring voor de derde ronde van het IDM seizoen. Ruben Bijman had gedurende de eerste trainingsdag de stijgende lijn goed te pakken, die hij met een derde tijd in de eerste IDM Supersport 300 kwalificatie afsloot. Tijdens de tweede kwalificatie lukte het Ruben niet om zijn tijd te verbeteren en zakte hij naar de achtste plaats op de grid. De onderlinge verschillen waren klein, want de 16-jarige coureur stond binnen acht tienden van de pole position tijd. Voor Jef Van Calster is zijn belangrijkste doel dit jaar om progressie te maken. De 14-jarige Belg wist zich in iedere sessie goed te verbeteren. Ook in de tweede kwalificatie haalde Jef weer een halve seconde van zijn tijd af. De Yamaha-coureur mocht als vijfendertigste de races aanvangen.

In de eerste race streed Ruben in de grote kopgroep mee. De Pearle Gebben Racing coureur had alleen de pech dat een andere motor hem in de openingsfase raakte, waardoor hij schade had aan zijn Yamaha R3. Dit zorgde ervoor dat Ruben op de rechte stukken maar moeilijk de rijders in de kopgroep kon volgen. In het bochtige gedeelte kwam de Pearle Gebben Racing coureur telkens sterk terug en wist hij nog het maximale eruit te halen door als zesde te finishen. Jef kende een goede start en openingsronde, waarin hij een aantal plaatsen wist te winnen. Ook scherpte de jonge Belg zijn rondetijd uit de kwalificaties weer verder aan. Na elf ronden kwam Jef als dertigste over de finish.

Door de klap in de eerste race waren er technische problemen en uitdagingen ontstaan aan de motor van Ruben. Jaap Hoogeveen wist zaterdagavond in een uitstekende samenwerking met Ten Kate Racing Products de motor weer te repareren voor de tweede race, waarvoor we als team Cyriel Egberts van Ten Kate in het bijzonder willen bedanken. Helaas kon Ruben het harde werken niet omzetten naar het gewenste resultaat. De Yamaha-coureur vocht hard om de aansluiting met de kopgroep te behouden, maar kwam daarbij in de derde ronde ten val. Jef wist zijn rondetijd wel weer te verbeteren, maar kon net niet mee met een groepje die hij zichzelf vooraf als doel had gesteld. Jef kwam net als in de eerste race als dertigste over de finish.

Voor Dion Otten werd het een heel ongelukkig weekend. In de eerste vrije training werd de 17-jarige coureur door een andere rijder van de motor gereden bij het uitkomen van een bocht. Het was een crash op hoge snelheid en Dion voelde zich niet fit na afloop. Daarom werd er besloten dat het beter was dat de jonge Assenaar de tweede sessie niet zou rijden. Zaterdagmorgen leek het beter te gaan met Dion, maar in de eerste kwalificatie bleek dat het niet ging. Na een aantal ronden reed Dion heel verstandig zijn motor de box in en was zijn weekend voorbij. Het lijkt erop dat Dion een lichte hersenschudding heeft opgelopen bij de crash. Dion gaat nu zijn rust pakken en proberen te herstellen voor de IDM seizoenfinale over twee weken (25 t/m 27 september) op de Hockenheimring.

Ruben Bijman: “Het is niet het weekend geworden waar we op gehoopt hadden. In de trainingen hebben we goede stappen gemaakt. In de eerste race wel zesde geworden, maar er zat veel meer als ik niet geraakt was en daardoor technische problemen had gekregen. Ik baal van mijn crash in de tweede race, zeker omdat het team zo hard gewerkt had om mijn motor er weer top bij te zetten. We kwamen dit weekend vergeleken met de andere motoren nog wat te kort, maar het team heeft er alles aan gedaan en ik ook. Ik hoop dat we in Hockenheim de resultaten scoren die we verdienen!”

Dion Otten: “Ik baal uiteraard enorm dat ik het weekend vroegtijdig moest beëindigen, maar dit was het enige verstandige om te doen. Vooral de manier waarop is erg frustrerend. Ik kon niks doen aan de crash, ik werd door een andere rijder op hoge snelheid van de motor gereden bij het uitkomen van een bocht. Ik heb het zaterdagmorgen nog geprobeerd, maar al snel werd duidelijk dat het niet ging. Ik voelde mij niet fit en ik denk dat ik een lichte hersenschudding heb opgelopen. Ik ga nu mijn rust pakken en herstellen, zodat we over twee weken weer kunnen knallen op Hockenheim!”

Jef van Calster: “De Lausitzring was opnieuw een nieuw circuit voor mij. Het is wel een uitdagende baan met vee hobbels erin. Ik heb in iedere sessie mijn rondetijd weten te verbeteren. Ik had alleen in de races wel op iets meer gehoopt en was graag meegegaan met het groepje, die ik nu net niet kon volgen. In Hockenheim gaan we ervoor om wel de aansluiting te behouden!”

Lausitzring 2

Lausitzring 3